VEEL GESTELDE VRAGEN


nertsWat zijn edelpelsdieren?

Een edelpelsdier is zoals de naam al zegt, een dier dat gehouden wordt voor de pels. Niet ieder pelsdier heeft een goede pels. Soms is een pels maar een dun vachtje of zijn de haren niet stevig in de huid geplant, zoals bij een konijn. De nerts heeft een heel mooie en sterke pels. Om die reden noemen we de nerts een edelpelsdier. Andere edelpelsdieren zijn bijvoorbeeld de vos, de sabel en de chinchilla.

Waar komt de Belgische nerts oorspronkelijk vandaan?

De Belgische nerts stamt af van de wilde Amerikaanse nerts. Een grote vijftig jaar geleden werden de eerste nertsen geïmporteerd. Door professionalisering van de nertsensector (optimalisering voer, gedegen fokkerij, betere huisvesting) is sinds die tijd de Belgische nerts groter en is zijn pelskwaliteit verbeterd. Uit de oorspronkelijke donkerbruine natuurkleur ontstonden verschillende kleurmutaties die variëren van gitzwart tot spierwit. De nertsenhouders in België houden overwegend donkerbruine of zwarte nertsen en diverse grijstinten.

Waarom worden er nertsen gehouden?

De nertsenhouderij ontleent zijn bestaansrecht aan de vraag naar pelzen. Van oudsher dragen mensen bont. Naast bont als restproduct (bijvoorbeeld van schadelijke muskusratten) of als bijproduct (bijvoorbeeld van de vleesindustrie zoals koeienhuiden of schapenvachten) worden nertsen speciaal op boerderijen gehouden voor hun pels. Daarnaast zijn de vetten van de nerts bruikbaar als grondstof voor geneesmiddelen en schoonheidsproducten. De overige delen van het dier voert de nertsenhouder af naar destructiebedrijven. Hier worden ze samen met andere dode dieren verbrand.

Wat en hoeveel eet de Belgische nerts?

Nertsen zijn vleeseters. Zij eten dan ook restproducten uit de pluimveesector en visverwerkende industrie. Aan dit slachtafval voegt de voerfabrikant granen, eiwitten, vitaminen en mineralen toe zodat de nerts in topconditie blijft. Jaarlijks verwerkt de nertsenhouderij duizenden ton slachtafval. De nertsenhouderij draagt zo bij aan een efficiënte verwerking van het slachtafval. Voor de slachterijen is het een goedkope manier om van het slachtafval af te komen en draagt het bij aan het milieuverantwoord verwerken ervan.

Hoe groot en zwaar is een nerts?

Een nertsenpup komt kaal geboren ter wereld en heeft de grootte van een pink. Het dier weegt gemiddeld 10 gram. Een volwassen dier is van kop tot en met staart, variërend van een klein teefje tot een grote reu, 50 tot 100 cm. lang. Een nerts weegt (afhankelijk van de grootte en of het zomer of winter is) gemiddeld tussen de 1 en 4 kg. Teven: 1 tot 2 kg. Reuen: 3 tot 4 kg.

puppiesHoeveel jongen krijgt een nerts?

Een teef krijgt éénmaal per jaar gemiddeld vier tot vijf jongen (pups) per worp.

Welke leeftijd bereikt een nerts?

Een wilde nerts in de natuur is erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder het dier geboren wordt en het aanbod van voedsel. Vaak dient een pup ook als prooi voor andere roofdieren. Ongeveer 80% van de wilde nertsen sterft binnen 3 maanden na de geboorte. Een nerts als landbouwhuisdier is gedomesticeerd en niet vergelijkbaar met een wilde nerts. Het dier wordt ongeveer zeven tot acht maanden oud. De nerts wordt eind april begin mei geboren en eind november begin december gepelsd. Ze is dan volwassen en de pels is optimaal van kwaliteit. Rustige nertsen uit grote nesten met een goede kwaliteit, houdt de nertsenhouder aan voor volgend jaar als moederdier. Een moederdier kan zo een leeftijd van ongeveer vier jaar bereiken.

Hoe worden nertsen gedood?

Het doden van een nerts gebeurt snel (binnen 30 seconden) en pijnloos. Het dier wordt niet vervoerd naar slachterijen. Een voor de nertsen bekende verzorger haalt de dieren uit het hok en brengt deze direct naar een speciale kist. In deze kist slapen de nertsen in met behulp van zuivere koolstofmonoxide (CO). Deze methode is door de overheid bij wet bepaald. Vervolgens pelst en droogt de nertsenhouder vaak zelf de pelzen op zijn bedrijf of brengt deze naar een speciale pelzerij.

Hoe houd je de pels goed?

Pelzen worden eerst geschraapt (ontdaan van vet) en daarna opgeplankt om in speciale droogkamers te drogen. Als dit gedaan is, worden de pelzen gereed gemaakt voor transport naar de veilinghuizen. De pels is dan, tot verdere bewerking, zeer lang houdbaar.

Wat gebeurt er met de uitwerpselen van de nerts?

Om het milieu te ontzien, is een speciaal mestsysteem ontwikkeld. Nertsen mesten van nature altijd achter in de kooi. De mest valt door de kooi op een mestband of in een mestgoot. Zo wordt de mest automatisch afgevoerd naar een mestput.

Hoe krijgt de nerts zijn voer en vers water?

De nerts krijgt dagelijks vers brijvoer bestaande uit restproducten van de kip- en visindustrie. Als de pups nog klein zijn, gebeurt dit meerdere malen per dag op de nestkist. Zijn de nertsen groter dan krijgen ze dit voer boven op de kooi gelegd. De dieren eten het voer door het gaas heen. Er is continu fris drinkwater uit een speciaal klein drinkbakje of een drinknippel voor het dier beschikbaar. Bij vorst krijgen nertsen vaak handmatig vers drinkwater (bijvoorbeeld met een tuinslang).

Wat doet een nerts overdag?

Behalve eten, drinken en het verslepen van voer- en nestmateriaal brengt de nerts de dag voornamelijk door met slapen en spelen. Ook is het verzorgen van haar jongen en het verzorgen van de pels een dagelijkse bezigheid. De pels blijft zo keurig schoon.

nertsjasHoeveel pelsdierenhouderijen zijn er in België?

België telt 23 pelsdierenhouderijen met overwegend nertsen. Deze bedrijven zijn met name gevestigd in Vlaanderen. Een gemiddeld bedrijf telt ongeveer 1500 moederdieren.

In welke landen is bontkleding het meest in trek?

In alle E.U.-landen is bont in de mode. Met name Scandinavië, Italië, Duitsland en Frankrijk zijn grote afnemers. In Rusland, Amerika en Canada is bont ook zeer in trek. De laatste jaren is China een belangrijke groeimarkt.

Waar wordt bont voor gebruikt en hoe lang gaat het mee?

Topontwerpers, modeateliers en zelfstandige bontwerkers in binnen- en buitenland maken jassen, kragen, mutsen en diverse bontaccessoires. Echt bont zit veel warmer dan namaakbont terwijl je er beduidend minder in transpireert. Ook gaat het in tegenstelling tot synthetische producten, een leven lang mee.

Hoeveel pelzen gaan er in een bontjas?

Dit hangt natuurlijk helemaal af van de soort jas die je koopt. Gemiddeld gaan er tussen de 10 tot 40 nertsenpelzen in een bontjas.

Wat houdt het looien van pelzen in?

Een ongelooide pels is hard. Door het looien wordt de pels zacht, soepel en duurzaam, bestand tegen bederf. Looien is een eeuwenoud ambacht. Vakmanschap en stielkennis zijn doorslaggevend voor de kwaliteit en de soepelheid van de pels.

Wat is gemiddeld de prijs van nertsenbont?

De prijs van een kledingstuk in bont hangt af van de kwaliteit, het aantal gebruikte vellen in het kledingstuk, het type van looiproces die de vellen hebben ondergaan en de gebruikte verwerkingstechniek voor het vervaardigen van het kledingstuk. In deze tijd van massaproductie en automatisering is bontverwerking een van de enige overgebleven ambachten.

veilingen looien verwerken
Verkoop op veilingen
Het looien van pels is zeer arbeidsintensief
Het verwerken van pels is een ambacht

Waar is bont te koop?

Bont werd voorheen hoofdzakelijk verkocht in speciale bontwinkels. Tegenwoordig is bont ook te koop in een groot aantal damesmodespeciaalzaken, boetieks en de betere warenhuizen overal ter wereld. Op de website van de Belgische Bontfederatie vindt u wellicht een speciaalzaak in uw buurt.

Wie koopt bont?

Bont is er voor iedereen. Bont is sedert halfweg de jaren '90 terug volop in het modebeeld. Er zijn ook steeds meer jonge mensen die trendy bont of bontaccessoires dragen. Bijvoorbeeld gekleurd, geprint, geknipt, geplukt of geschoren bont.
Ook steeds meer popidolen en topmannequins laten zich verleiden door dit prachtig natuurproduct.

madonna lopez britney naomicampbell
Madonna
Jennifer Lopez
Britney Spears
Naomi Campbell


-->top