BELANG

De nertsenhouderij is één van de meest milieuvriendelijke dierlijke sectoren. Nertsen eten per jaar duizenden ton restproducten uit de vis- en pluimveeverwerkende industrie. De nerts verwerkt zo op een efficiënte manier bijproducten van de consumentenmarkt. Op Europees niveau wordt jaarlijks een afvalberg van 647.000 ton weggewerkt via de pelsdierenhouderij en bekomt men een prachtig natuurproduct dat op Europees niveau werkgelegenheid verschaft aan 338.000 mensen.

etalage

Nertsen produceren slechts kleine hoeveelheden mest die bovendien heel geschikt is als (kunst)mest voor landschapsonderhoud en bloementeelt.

Na het pelzen worden de kadavers opgehaald en verbrand. In diverse landen wordt het vet van de pels onder meer gebruikt voor anti-allergene verzorgingsproducten en voor leeronderhoudsproducten.

Het eindproduct van de nertsenhouderij is van zeer hoge kwaliteit. Bont gaat heel lang mee en is een verantwoord en milieuvriendelijk product.
De handelswaarde van de pelzen in België is ongeveer € 4 miljoen. De handelswaarde van bontverkoop bedraagt ongeveer € 25 miljoen.
In België werken ongeveer 500 medewerkers fulltime en parttime in de bontsector.